شاید در مورد سوختگی پیکسل و گیر گردن پیکسل شنیده باشید، پیکسلی که سوخته یا گیر کرده، رنگ رو سیاه یا قرمز، آبی، سبز و یا سفید نشون میده. برای پیدا کردن پیکسل سوخته یا گیر کرده، باید تصویر تک رنگ و ساده باشه تا پیکسل مشکل دار کاملاً مشخص بشه.

خیلیا میپرسن که ایا پیکسل سوخته زیاد میشود؟ اگه صفحه نمایش و وسیله ای که دارید، قدیمی باشه و به خصوص صفحه نمایش از انواعی باشه که عمر مفید کمتری دارن، سوختگی پیکسل ادامه پیدا میکنه جوری که اولش زرد و بعد قهوه ای و سیاه میشه. متأسفانه بیشتر اوقات رفع پیکسل سوختگی گوشی و تبلت و تلویزیون امکان پذیر نیست اما گاهی با روش های نرم افزاری مثل نمایش رنگ سفید یا با استفاده از بعضی برنامه ها که مرتباً رنگ صفحه رو عوض میکنه، مشکل حل میشه.

در ادامه به چند راهکار ساده برای پیشگیری از سوختگی پیکسل و رفع گیر پیکسل ها اشاره میکنیم که شاید مشکل رو حل کنه. اگه مشکل با روشهای ساده نرم افزاری و سخت افزاری حل نشه باید صفحه نمایش عوض بشه که معمولاً هزینه زیادی داره.

روش تشخیص پیکسل سوخته یا گیر کرده

خیلیا دنبال نمونه پیکسل سوخته هستن و نمیدونن چطور باید پیکسل سوخته رو شناسایی کرد. اولاً دقت کنید که صفحه نمایش گوشی و تبلتای امروزی رزولوشن بالایی داره و پیکسل ها خیلی کوچیکه. در نتیجه موقع تماشای فیلم یا بازی کردن شاید اصلاً متوجه نشید که کدوم پیکسل مشکل داره.

برای تست پیکسل سوخته گوشی و تبلت و تلویزیون، باید یه پس زمینه یا عکس ساده و تک رنگ باز کنید. رنگای مختلف رو تست کنید، به خصوص سفید و یکی از سه رنگ اصلی که آبی و قرمز و سبزه. پیکسلی که سوخته یا در نمایش یکی از سه رنگ اصلی مشکل داره، در پس زمینه ساده و تک رنگ به چشم میاد.

مشکل سایه انداختن تصویر ثابت

بعضی اوقات سوختگی پیکسل در حد جزئی هست و بهش حفظ تصویر یا Image Retention میگن که به خاطر نمایش یه تصویر ثابت به مدت طولانی پیش میاد. مثلاً ممکنه همیشه یه شبکه تلویزیونی که پایین صفحه نوار ثابت به رنگ فرضاً قرمز یا آبی داره، در حال پخش باشه. زمانی که کانال رو تغییر میدید، شاید پایین صفحه و در محل همون نوار ثابت، یه سایه ای ببینید. این میشه حفظ تصویر که نوعی سوختگی پیکسل در حد جزئی و ناقص هست. سوختگی پیکسل جدی و اساسی رو Burn-in میگن که شاید تعمیر نشه!

روش جلوگیری از سوختگی پیکسل گوشی و تبلت و تلویزیون

دقت کنید که ممکنه یه بخش بزرگ از صفحه نمایش بعضی گوشی و تبلت ها و تلویزیون ها زرد یا قهوه ای بشه که خب این اولین مراحل سوختگی پیکسله. معمولاً اگه گوشی و تبلت زیاد داغ بشه، سوختگی پیکسل با سرعت بیشتری ادامه پیدا میکنه و اصلاً خیلی اوقات علت سوختگی پیکسل اینه که گوشی و تبلت زیر نور آفتاب استفاده شده و کار سنگین مثل بازی آنلاین انجام شده و در نتیجه بدنه زیاد داغ شده. در مورد تلویزیون OLED و تلویزیون پلاسما و همین طور تلویزیون های LCD هم علت سوختگی پیکسل میتونه حرارت و ضربه باشه.

با این توضیحات روشنه که برای جلوگیری از سوختگی پیکسل، باید مراقب داغ کردن صفحه نمایش وسایل باشیم.

بعضیا فکر میکنن که سوختگی پیکسل خیلی زود اتفاق میافته و اگه مثلاً روزی ۵ ساعت تلویزیون روشن باشه، بعد از ۲ ۳ سال بعضی از پیکسلها میسوزه که خب در حالت کلی این تصور اشتباهه و عمر پنلها بیش از ۲ ۳ سال کار کردن هست مگر اینکه در شرایط خیلی بد و غیر اصولی استفاده بشن.

رفع سوختگی پیکسل گوشی و روش های جلوگیری از آن

همون طور که اشاره کردیم اگه معمولاً تلویزیون یه تصویر ثابت نشون میده یا مثلاً یه بخش از تصویر مثل نوار پایین یا بالای صفحه، همیشه به یه رنگ خاص هست، پیکسل های این بخش زودتر مشکل پیدا میکنه و فرضاً رنگ آبی یا قرمز یا سبز رو مثل بقیه صفحه نشون نمیده. نمونه اش میشه بخش پایین صفحه در گوشی اندروید که دکمه خانه و برگشت و منو رو روی زمینه سیاه یا سفید نشون میده.

با این توضیح، میشه گفت یه راه جلوگیری از سوختگی پیکسل و گیر کردن ساب پیکسلها اینه که بخش های مختلف صفحه رنگای متنوع نشون بده و هیچ بخشی از تصویر معمولاً ثابت یا به رنگهای خاص نباشه.

تو ویندوزای قدیمی یه چیزی داشتیم به اسم اسکرین سیور که یه تصویر متحرک رو صفحه نشون میداد. میتونید از اسکرین سیور یا تصویر پس زمینه که مرتباً به صورت خودکار عوض میشه استفاده کنید و راه حل بهتر اینکه تنظیمات رو چک کنید و کاری کنید که تلویزیون یا گوشی و تبلت بعد از چند دقیقه بی کاری، خود به خود خاموش بشه.

کاهش روشنایی و کنتراست برای جلوگیری از سوختگی پیکسل

یه روش ساده دیگه برای افزایش عمر مفید انواع صفحه نمایش شامل تلویزیون و مانیتور و صفحه گوشی و تبلت اینه که روشنایی رو کمتر و در حد نیاز تنظیم کنید. حداکثر کردن روشنایی روی عمر باتری و داغ شدن بدنه هم موثره و کلاً کار درستی نیست. علاوه بر روشنایی میشه کنتراست رو هم کمی کاهش داد ولی به هر حال باید کیفیت تصویر در حدی باشه که رنگ ها درست و واقعی نمایش داده بشه، برای همین نمیشه کنتراست و غلظت رنگ و این جور تنظیمات رو راحت تغییر داد اما روشنایی یا Brightness به نوعی مستقل هست و میشه در حد نیاز تنظیمش کرد.

تعمیر سوختگی پیکسل و پیکسل گیر کرده با عکس ثابت

حالا فرض کنید صفحه تلویزیون LCD یا پلاسما یا تلویزیون های گرون قیمت با پنل OLED مشکل پیدا کرده و بعضی از پیکسلها یا سوختن یا گیر کردن و رنگ ها رو درست نشون نمیدن. به جز تعویض پنل که هزینه اش زیاده، چه کاری میشه کرد؟

یه روش تعمیر گیر کردن پیکسل و سوختگی پیکسل اینه که یه تصویر ساده و سفید به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت رو صفحه نمایش داده بشه! راه بهتر یه تصویر متحرک هست که مرتباً صفحه رو سیاه و سفید میکنه. مثلاً نوارهای سفید و سیاه که رو صفحه حرکت میکنه. بعضی از تلویزیونها یه گزینه برای نمایش رنگهای تصادفی دارن که برای تعمیر سوختگی پیکسل مفیده.

اما در نهایت اگر سوختگی پیکسل جدی باشه، این ترفند جواب نمیده.

فعال کردن گزینه Pixel-Shift برای کاهش سوختگی پیکسل

بعضی از تلویزیون ها و مانیتورها یه گزینه و قابلیت جالب دارن که اسمش Pixel-Shift یا Screen-Shift هست و کارش اینه که تصویر رو کمی تغییر میده تا میزان استفاده از پیکسلها کم و زیاد بشه به طوری که اثر سوختگی پیکسل کاهش پیدا کنه. اگه تلویزیون LED یا OLED دارید، بهتره قابلیت پیکسل شیفت یا اسکرین شیفت رو فعال کنید.

توی بعضی از برندها و مدلهای جدید تلویزیون و مانیتور یه قابلیت دیگه برای ریفرش کردن صفحه هست که اثر سوختگی پیکسل مثل تاریک تر شدن یه بخش از صفحه نسبت به کل تصویر رو کاهش میده. این قابلیت هم مفیده.

نرم افزار تعمیر پیکسل سوخته گوشی و تبلت و تلویزیون

خب شاید گوشی و تبلت شما یا تلویزیون و مانیتوری که دارید، هیچ گزینه و برنامه خاصی برای تعمیر سوختگی پیکسل نداره. چه باید کرد؟

اگه به گوگل پلی یا اپ استور مراجعه کنید یا در مورد برنامه رفع سوختگی پیکسل مانیتور برای ویندوز سرچ کنید، یه سری برنامه پیدا میکنید که کارشون نمایش رنگ تصادفی به شکل های مختلفه. مثلاً بعضی از برنامه ها مرتباً رنگ کل صفحه رو قرمز و آبی و سبز و سفید و سیاه میکنن، بعضی از برنامه های نوارهای رنگارنگ و متحرک نشون مید. برای رفع پیکسل سوختگی ایفون و اندروید و رفع سایه شدن یه بخش از صفحه میتونید از این نوع برنامه ها که کارشون نمایش رنگ تصادفی به شکل های مختلف هست استفاده کنید.

با مراجعه به بعضی از سایت ها مثل JScreenFix هم میشه رنگهای تصادفی روی صفحه نمایش داد و هیچ برنامه ای نصب نکرد.

رفع سوختگی پیکسل گوشی و روش های جلوگیری از آن

سایت EIZO Monitor Test هم دو کاربرد داره، هم به پیدا کردن پیکسل سوخته و معیوب کمک میکنه و هم برای نمایش رنگهای تصادفی و کاهش اثر سوختگی پیکسل مناسبه. میتونید از سایت Online Monitor Test هم استفاده کنید. سایت ScreenBurnFixer یه کار جالبی که کرده اینه که ویدیو برای تعمیر انواع مشکلات پیکسل صفحه نمایش درست کرده که میتونید با توجه به نوع پنل صفحه نمایش گوشی و تبلت و تلویزیون، ویدیوی مناسب رو دانلود کنید و به مدت چند ساعت به شکل تکراری پلی کنید.