اگه ۱۵ سال به عقب برگردیم، شاید هیچ محصولی با قابلیت شارژ سریع باتری پیدا نکنیم اما این روزا اکثر گوشی و تبلتها حتی مدلهای رده متوسط هم قابلیت شارژ سریع دارن. اشکال شارژ سریع اینه که به باتری فشار میاد و باتری و مدار شارژ داغ میشه اما خوشبختانه تو این چند سال با روشهای مختلف این مشکلات کمتر شده یا حتی کاملاً حل شده و به همین جهت سرعت شارژ شدن انواع گوشی و تبلت بیشتر از چند سال قبل هست.
موقع خرید شارژر و کابل شارژ مناسب برای گوشی یا تبلت، خیلیا میپرسن که فست شارژ چند آمپر است و چه فست شارژی بخریم؟ در این مقاله میخوایم انواع شارژ سریع یا به قول معروف فست شارژ سامسونگ و شیائومی و آیفون و غیره رو مقایسه کنیم تا پاسخ سوال روشن بشه. با ما باشید.
شاید فکر کنید که سرعت شارژ شدن باتری گوشی فقط به شارژر یا به قول معروف کلگی شارژ بستگی داره، اگه شارژر از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی نکنه یا حداکثر توان شارژ اون کم باشه و به عبارتی آمپر پایینی داشته باشه، سرعت شارژ کم میشه اما چند تا فاکتور مهم دیگه هم هست که باید در نظر بگیریم.
حل مشکل کند شارژ شدن گوشی و تبلت با قابلیت فست شارژ
اگه گوشی یا تبلتی دارید که از قابلیت شارژ سریع یا همون Fast Charge پشتیبانی میکنه ولی در عین حال سرعت شارژ کم هست و مثلاً بیشتر از ۱.۵ ساعت طول میکشه که شارژ ۱۰۰ درصد بشه، قطعاً یه مشکلی وجود داره. بهتره قبل از اینکه در مورد قیمت فست شارژ ایفون و شیائومی و غیره سوال کنید و یه شارژر اصلی سامسونگ و غیره بخرید، مشکلات احتمالی رو حل کنید. به این نکات توجه کنید:
- کیفیت کابل شارژ و سالم بودن کابل شارژ رو بررسی کنید. حتی اگه کابل شارژ اصلی سامسونگ و شیائومی و غیره رو استفاده میکنید، اگه کابل رو زیاد کشیده باشید یا خم کرده باشید و خلاصه به کابل فشار آورده باشید، هیچ بعید نیست که بعضی از رشته های سیم پاره شده باشه. سیم پاره یا نازک شده باشه و سیم خراب و نازک هم سرعت شارژ رو کمتر میکنه.
- همون جور که کابل و شارژر مهمه، تمیز و سالم بودن پورت USB یا پورت شارژ و کانکتوری که سر سیم شارژ هست هم مهمه. مثلاً اگه داخل پورت USB گرد و خاک جمع شده یا آشغال بزرگ داخلش رفته، اتصال درست برقرار نمیشه و سرعت شارژ کم میشه. بعضیاً زمانی که کابل شارژ به گوشی وصله، کابل شارژ رو میکشن جوری که به پورت شارژ فشار میاد و شاید خراب بشه. نتیجه اینه که بعد از یه مدت پورت شارژ خراب میشه و کابل شارژ مثل روز اول محکم و درست وصل نمیشه.
- باتری گوشی و تبلت بعد از چند سال فرسوده میشه و مثل روز اول ظرفیت بالایی نداره و سرعت شارژ هم کمتر میشه. شاید گوشی یا تبلت شما نیازی به کابل شارژ اصلی و شارژر فست شارژ جدید نداشته باشه، بلکه باتری جدید و سالم نیاز داشته باشه.
- هیچ وقت گوشی رو در جایی که گرمه یا زیر نور قرار داره شارژ نکنید، در محیط خیلی سرد هم نباید گوشی رو شارژ کرد. دمای معمولی بهترین گزینه هست.
- اگه بدنه گوشی یا تبلت معمولاً داغ میشه، یه مشکل نرم افزاری داره، مثلاً ویروسیه یا بعضی از برنامه ها باگ دارن و هنگ میکنن و استفاده از پردازنده بالا میره. نتیجه سریع خالی شدن باتری هست و موقع شارژ کردن هم سرعت شارژ کمتر میشه.
- شارژر رو به پریز برق سالم وصل کنید جوری که هی قطع و وصل نشه و جرقه نزنه!
مشخصات کابل شارژ اصلی و خوب
اول یه توضیح ساده بدیم تا اهمیت جنس کابل و قطر کابل روشن بشه: سیم برق مثل لوله آب هست، هر چقدر لوله نازکتر باشه، عبور آب سخت تر میشه و جریان آب کمتر میشه. سیم نازک هم عبور جریان برق رو سخت میکنه. جریان برق بر حسب آمپر بیان میشه، در نتیجه سیم از مقدار کمتری جریان یا آمپر کمتری پشتیبانی میکنه.
لوله آب هر چقدر طولانیتر باشه، عبور آب رو سخت میکنه و فشار آب رو کم میکنه. سیم هم هر چقدر بلندتر باشه، مقاومت بیشتری داره و جریان برق سخت تر عبور میکنه.
جنس سیم هم مهمه، به همون مثال لوله آب برگردیم، اگه داخل لوله آب زنگ بزنه یا زبر باشه، جریان آب کمتر میشه. جریان برق از سیم مسی راحتتر از سیم آلومینیومی رد میشه.
با توجه به این ۳ نکته که گفتیم، همین کابل شارژ خوب کابلی هست که سیم مسی داخلش به کار رفته باشه و البته قطر فلزی که داخل سیم هست هم بیشتر باشه و طول کابل هم کمتر باشه.
انواع روش فست شارژ سامسونگ و شیائومی و اوپو و غیره
بزرگترین مشکل افرادی که میخوان یه کابل و شارژر سریع خوب بخرن اینه که نمیدونن برای شارژ سریع باتری گوشی یا تبلتی که دارن، باید شارژر چند آمپر بخرن. خب اگه شارژر اصلی سامسونگ یا آیفون و سایر برندها رو بخرین، مشکلی وجود نداره اما اگه شارژر اصلی تو بازار پیدا نکنید یا بخواین شارژر غیراصل که کیفیت بالایی داره بخرید، این سوال مطرح میشه که فست شارژ چند آمپر است یا حداکثر سرعت کلگی شارژ چند واته؟
قبل از چیز توجه کنید که اگه ولتاژ رو در آمپر ضرب کنیم، میشه توان. مثلاً شارژر ۵ ولت با ۲ آمپر جریان، میشه شارژر ۱۰ وات. در خرید شارژر سامسونگ و شیائومی و اپل و غیره باید فقط به آمپر و وات توجه نکنید بلکه استاندارد طراحی شارژر رو هم در نظر بگیرید که باید با گوشی شما سازگار باشه.
خب چند تا استاندارد و تکنولوژی شارژ سریع مختلف داریم و باید در مورد انواع شارژر موبایل اطلاعات کافی داشته باشید. انواع معروف فست شارژ که تا سال 2024 معرفی شده، موارد زیر هست:
- استاندارد USB PD یا USB Power Delivery که کلمه فست شارژ در نام اون دیده نمیشه اما بسته به نظر کارخونه سازنده محصول، شارژر فست شارژ با استاندارد PD ممکنه سرعت شارژ بسیار بالایی داشته باشه. در واقع USB PD در انواع گوشی و تبلت و حتی در لپ تاپ و غیره به کار میره و سرعت شارژ از ۵ وات تا ۲۴۰ واته. سرعت ۵ یا ۱۰ وات، معمولیه و فست شارژ حساب نمیشه اما بالاتر از اون رو میشه شارژ سریع در نظر گرفت. مثلاً آیفون ۱۵ پرو سرعت شارژ ۲۰ وات داره و گوشی پیکسل ۸ گوگل سرعت شارژ ۳۰ واتی داره که این موارد با شارژری که از استاندارد USB PD پشتیبانی کنه، سازگار هستن.
- پردازنده خیلی از گوشیا و تبلتها، محصول کوآلکام هست و این کمپانی قابلیتی به اسم Quick Charge رو چندین ساله که معرفی کرده و هر نسل جدید، سرعت شارژ بالاتری رو پشتیبانی میکنه. کوئیک شارژ سرعت شارژ از ۱۸ وات تا ۱۰۰ وات داره. مثلاً شیائومی در خیلی از گوشیا و تبلتها، سرعت شارژ رو ۳۳ وات و ۶۷ وات در نظر گرفته یا گوشی OnePlus 12 Pro سرعت شارژ ۸۰ و ۱۰۰ وات داره، در حالی که بعضی گوشیا از کوئیک شارژ ۱۸ واتی پشتیبانی میکنن مثل گوشی Edge+ موتورولا. در واقع نسل کوئیک شارژ و تصمیم سازنده گوشی مهمه.
- فست شارژ سامسونگ از تکنولوژی Adaptive یا Super Fast Charging پشتیبانی میکنه که سرعت شارژ از ۱۵ وات تا ۴۵ وات هست. مثلاً گلکسی اس ۲۴ به شارژر ۲۵ واتی نیاز داره و گلکسی نوت ۱۰ پلاس از شارژ سریع ۴۵ وات پشتیبانی میکنه. گوشی های قدیمی تر سامسونگ مثل گلکسی اس ۱۰ پلاس هم از شارژ سریع ۱۵ وات پشتیبانی میکنن. البته ممکنه گوشی سامسونگ شما با استاندارد USB PD هم سازگار باشه و اگه شارژر اصلی سامسونگ نخرید بلکه یه شارژر سازگار با استاندارد USB PD بخرید هم باتری خوب و سریع شارژ بشه.
- اپل هم مثل سامسونگ روش خاص خودش رو داره که اسمش Apple Fast Charge هست و سرعت شارژ ۱۸ تا ۳۰ وات هست. مثلاً آیفون ۱۳ از شارژ ۲۰ وات پشتیبانی میکنه و سرعت شارژ آیفون های جدیدتر، تا ۳۰ وات هم هست.
- کمپانی وانپلاس یه تکنولوژی شارژ سریع به اسم Warp Charge داره که سرعت شارژ بین ۳۰ تا ۶۵ واته، مثلاً گوشی OnePlus 8T از شارژ ۶۵ وات پشتیبانی میکنه.
- کمپانی Oppo جزو پیشتازان هست و شارژ سریع VOOC و SuperVOOC این کمپانی، سرعت شارژ ۲۰ وات تا ۲۴۰ وات داره. مثلاً گوشی Realme GT Neo 5 از شارژ ۲۴۰ واتی پشتیبانی میکنه که رکورد عجیبیه و برای دستیابی به این سرعت بالا، سیستم خنک کاری خاصی طراحی کرده تا مشکلی پیش نیاد.
- هوآوی اسم روش فست شارژ خودش رو SuperCharge گذاشته که سرعت اون ۲۲.۵ تا ۶۶ واته.
- موتورولا هم از عبارت TurboPower استفاده کرده که سرعت شارژ ۱۵ الی ۱۲۵ واته. مثلاً گوشی Edge 30 Ultra از شارژ سریع ۱۲۵ واتی پشتیبانی میکنه.
فست شارژ چند وات و چند آمپر بخریم؟
همون طور که توضیح دادیم، تنوع استانداردها خیلی زیاد شده و اگه براتون سواله که چگونه شارژ سریع را فعال کنیم، باید به تکنولوژی شارژ گوشی یا تبلت خودتون نگاه کنید و شارژری با همون استاندارد بخرید، در غیر این صورت شاید شارژ سریع فعال نشه و مجبور بشید دوباره هزینه کنید!
بعضیا برای پیدا کردن شارژر خوب، در مورد عکس فست شارژ سرچ میکنن، خب ظاهر محصولات تقلبی ممکنه عین شارژر اصلی باشه. حتی نوشته ها و براق و صاف بودن بدنه شاید عین محصول اصلی باشه. کیفیت کار مهمه! لذا شارژر رو از فروشگاه معتبر و فروشنده ای بخرید که محصول و انواع شارژ سریع رو میشناسه و کالای اشتباه یا تقلبی به شما نمیده.
سازگاری استاندارد شارژ خیلی مهمه، مثلاً ممکنه فست شارژ ایفون رو برای گوشی وانپلاس بخرید و بعد از وصل کردن، علامت شارژ سریع روی صفحه نیاد و سرعت شارژ معمولی باشه.
یه سوال تکراری هم که خیلیا میپرسن اینه که:
اگه فست شارژ با وات و آمپر بالاتر بخریم چی میشه؟
اولاً که فست شارژ سازگار با گوشی و تبلت خودتون بخرین و ثانیاً اگر آمپر یا وات بالاتر باشه، سرعت شارژ به حداکثر سرعتی که گوشی یا تبلت شما پشتیبانی میکنه، محدود میشه و مشکلی پیش نمیاد. صرفاً هزینه بیشتری کردید! اما اگر شارژر ضعیفتر بخرید، سرعت شارژ شدن باتری از حداکثر سرعت ممکن برای گوشی یا تبلت شما کمتر میشه.
از کجا بفهمیم سرعت فست شارژ گوشی چقدر است؟
زمانی که میخواین شارژر بخرید، شاید جعبه گوشی و شارژر قبلی رو نداشته باشید و حتی عکس فست شارژ اورجینال گوشی خودتون رو هم نداشته باشید. خب در این مواقع مطمئن ترین روش برای چک کردن سرعت شارژ باتری اینه که از سایت های معتبری مثل GSMArena که صفحه محصول شامل مشخصات دقیق و بدون خطا هست، بازدید کنید. پرسیدن از افراد متخصص به این علت که تنوع محصولات زیاده، کار درستی نیست و شاید اطلاعات اشتباه به شما بدن.
پیدا کردن صفحه محصول در GSMArena خیلی ساده هست، کافیه در گوگل مثلاً سرچ کنید Galaxy S24 gsmarena، معمولاً اولین نتیجه همون صفحه ای هست که مشخصات گوشی رو نشون میده. به چیزی که در مورد مشخصات باتری روبروی Battery نوشته شده دقت کنید. مثلاً طبق این سایت، باتری گلکسی اس ۲۴ لیتیوم یونی با ظرفیت ۴ هزار میلی آمپر ساعته و سرعت شارژ ۲۵ وات هست و از استاندارد USB PD 3.0 پشتیبانی میکنه. طبق ادعای سازنده، ظرف ۳۰ دقیقه باتری ۵۰ درصد شارژ میشه. شارژ بی سیم هم با سرعت ۱۵ وات با استاندارد Qi یا PMA پشتیبانی میشه.
امیدواریم که با این اطلاعات در مورد انواع شارژر موبایل، به پاسخ این سوال که چگونه شارژ سریع را فعال کنیم، رسیده باشید و شارژر سازگار با گوشی خودتون با آمپر و وات کافی تهیه کنید.
سادهگو